TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği
İklim Değişikliği Temelinde
Orman Ekosistemlerindeki Değişimleri Anlama Kursu
Ormanlar, karbon dengesini düzenler; besin, ilaç, içme suyu, rekreasyonel, estetik yararlar açısından vazgeçilemez bir kaynaktır. Aynı zamanda yaban hayvanlarının büyük oranda yaşam ortamını oluşturmaktadır. Türkiye'de ormanlar, ülke alanının %29,4’ ünü kaplamaktadır.
İklim değişikliği sel, kuraklık, orman yangınları ve aşırı hava koşullarının dünya genelinde milyonlarca insanı, evi, ekonomiyi ve canlı bütün etmenleri de doğrudan ve dolaylı olarak etkilemesi nedeniyle gezegenimizin başlıca sorunlarından biridir. İklim değişikliği son zamanlarda küresel ölçekte en çok dikkat çeken konuların başında gelmektedir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında her yıl yapılan toplantılarda da bu durumun küresel bir kriz haline dönüştüğü ve artık önlemlerin acil olarak alınması belirtilmektedir. COP27'de açıklanan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Raporu'na göre son 8 yıl, dünyadaki ortalama sıcakların en sıcak olduğu yıllar olarak kayıtlara geçmiş durumdadır. Deniz seviyesinin yükselme hızı ise son 30 yılda 2 katına çıkmıştır.
İklim değişikliği sebebiyle orman ekosistemlerinde yaşanan ve yaşanabilecek olası durumları ele almayı, çözüm önerilerini tartışmayı ve iklim krizinin sonuçlarını hedef kitleye açıklamayı amaçlayan bu kurs; üniversitelerin lisansüstü öğrencileri ve araştırma kurumlarında görev yapan araştırmacılara hitap etmektedir. Katılımcılara küresel iklim değişikliğinin orman ekosistemlerini oluşturan unsurlar üzerindeki etkileri konusunda bilimsel ve uygulamalı eğitim verilecektir.
Bu proje etkinliğinin hedefi; üniversitelerin doğa bilimleri alanında çalışan araştırmacıları ve bu konuya meraklı olan lisans mezunu kişiler, lisansüstü öğrencileri ile doğa bilimlerinin çeşitli dallarında uzmanlaşmış öğretim üyelerini bir araya getirmek suretiyle genç araştırmacılara orman ekosistemleri ve iklim değişikliğinin bu ekosistemlere olan etkilerine dair güncel bilgiyi aktarmaktır. Ayrıca, bu bilimsel etkinlik sırasında farklı branştaki akademisyenler arasında iklim değişikleri alanında bilgi ve fikir alışverişinde bulunmaları bu konularda disiplinler arası yeni projeler ortaya çıkmasına da zemin hazırlamaktır.
Bu bilimsel etkinlik projesi, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında TÜBİTAK-BİDEB’ in nakdi desteği ile Kastamonu Üniversitesi tarafından yürütülecektir. Projeye, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ayni destek sağlamaktadır.
Projede, 4 ayrı üniversiteden konusunun uzmanı 13 eğitmen görev alacaktır.
Etkinlik Tarihleri
I. Dönem
18-22 Eylül
2023
Desteklenmiştir
III. Dönem
04-08 Mart
2024
Desteklenmiştir
III. Dönem
06-10 Mayıs
2025
Desteklendiği Takdirde